Διαφραγματοκήλη

Επισκόπηση

Η διαφραγματοκήλη συμβαίνει όταν το πάνω μέρος του στομάχου διολισθαίνει διαμέσου του τρήματος του διαφράγματος στο θώρακα.

Μια μικρή διαφραγματοκήλη συνήθως δεν προκαλεί προβλήματα. Αλλά μια μεγάλη διαφραγματοκήλη μπορεί να επιτρέψει στα τρόφιμα και το γαστρικό οξύ να επανέλθουν στον οισοφάγο σας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει καούρα. Πρακτικά μέτρα προφύλαξης ή φάρμακα μπορούν συνήθως να ανακουφίσουν αυτά τα συμπτώματα. Μια πολύ μεγάλη διαφραγματοκήλη μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Συμπτώματα

Οι περισσότερες μικρές διαφραγματοκήλες δεν προκαλούν συμπτώματα. Αλλά μεγαλύτερες διαφραγματοκήλες μπορεί να προκαλέσουν:

  • Καούρα.
  • Αντίστροφη ροή τροφών ή υγρών στο στόμα, που ονομάζεται παλινδρόμηση.
  • Αντίστροφη ροή του οξέος του στομάχου στον οισοφάγο, που ονομάζεται παλινδρόμηση οξέος.
  • Δυσκολία στην κατάποση.
  • Πόνος στο στήθος ή στην κοιλιά.
  • Αίσθημα κορεσμού αμέσως μετά το φαγητό.
  • Δυσκολία στην αναπνοή.
  • Έμετος με αίμα ή αποβολή μαύρων κοπράνων, που μπορεί να σημαίνει αιμορραγία στην πεπτική οδό.

Αιτίες

Η διαφραγματοκήλη εμφανίζεται όταν ο εξασθενημένος μυϊκός ιστός επιτρέπει στο στομάχι σας να διολισθήσει μέσω του διαφράγματος. Δεν είναι πάντα σαφές γιατί συμβαίνει αυτό. Αλλά μια διαφραγματοκήλη μπορεί να προκληθεί από:

  • Αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία στο διάφραγμά σας.
  • Τραυματισμός στην περιοχή, για παράδειγμα, μετά από τραύμα ή ορισμένους τύπους χειρουργικής επέμβασης.
  • Γεννημένος με πολύ μεγάλο διαφραγματικό τρήμα.
  • Συνεχής και έντονη πίεση στους γύρω μύες. Αυτό μπορεί να συμβεί κατά τον βήχα, τον έμετο, την καταπόνηση κατά τη διάρκεια μιας κένωσης, την άσκηση ή την ανύψωση βαριών αντικειμένων.

Παράγοντες κινδύνου

Οι διαφραγματοκήλες είναι πιο συχνές σε άτομα που είναι:

  • Ηλικία 50 ετών και άνω.
  • Παχύσαρκος.

Διάγνωση

Μια διαφραγματοκήλη συχνά ανακαλύπτεται κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης ή διαδικασίας για τον προσδιορισμό της αιτίας της καούρας ή του πόνου στο στήθος ή στην άνω κοιλιακή χώρα. Αυτές οι δοκιμές ή διαδικασίες περιλαμβάνουν:

  • Ακτινογραφία του ανώτερου πεπτικού.Οι ακτινογραφίες λαμβάνονται αφού πιείτε υγρό βάριο που γεμίζει τον αυλό του πεπτικού σας συστήματος. Η επίστρωση επιτρέπει στον γιατρό να δει ένα περίγραμμα του οισοφάγου, του στομάχου και του ανώτερου εντέρου σας.
  • Ενδοσκόπηση.Η ενδοσκόπηση είναι μια διαδικασία εξέτασης του πεπτικού σας συστήματος με έναν μακρύ, λεπτό σωλήνα με μια μικροσκοπική κάμερα, που ονομάζεται ενδοσκόπιο. Το ενδοσκόπιο κοιτάζει το εσωτερικό του οισοφάγου και του στομάχου σας και ελέγχει για φλεγμονή.
  • Μανομετρία οισοφάγου.Αυτό το τεστ μετρά τις ρυθμικές συσπάσεις των μυών στον οισοφάγο σας όταν καταπίνετε. Η μανομετρία του οισοφάγου μετρά επίσης τον συντονισμό και τη δύναμη που χρησιμοποιούν οι μύες του οισοφάγου σας.

Θεραπεία

Τα περισσότερα άτομα με διαφραγματοκήλη δεν εμφανίζουν συμπτώματα και δεν χρειάζονται θεραπεία. Εάν εμφανίσετε συμπτώματα, όπως συχνή καούρα και παλινδρόμηση οξέος, μπορεί να χρειαστείτε φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση.

Φάρμακα

Εάν αντιμετωπίζετε καούρα και παλινδρόμηση οξέος, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει:

  • Αντιόξινα που εξουδετερώνουν το οξύ του στομάχου.Τα αντιόξινα μπορεί να προσφέρουν γρήγορη ανακούφιση. Η υπερβολική χρήση ορισμένων αντιόξινων μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως διάρροια ή μερικές φορές προβλήματα στα νεφρά.
  • Φάρμακα για τη μείωση της παραγωγής οξέος.Αυτά τα φάρμακα είναι γνωστά ως αναστολείς των υποδοχέων H-2. Περιλαμβάνουν σιμετιδίνη (Tagamet HB), φαμοτιδίνη (Pepcid AC) και νιζατιδίνη (Axid AR).
  • Φάρμακα που εμποδίζουν την παραγωγή οξέος και θεραπεύουν τον οισοφάγο.Αυτά τα φάρμακα είναι γνωστά ως αναστολείς αντλίας πρωτονίων. Είναι ισχυρότεροι αναστολείς οξέος από τους αναστολείς των υποδοχέων Η-2 και αφήνουν χρόνο στον κατεστραμμένο οισοφαγικό ιστό να επουλωθεί. Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων που διατίθενται λανσοπραζόλη (Prevacid 24HR) και την ομεπραζόλη (Prilosec, Zegerid) κ.α.

Χειρουργική επέμβαση

Μερικές φορές μια διαφραγματοκήλη απαιτεί χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να βοηθήσει άτομα που δεν βοηθούνται από φάρμακα να ανακουφίσουν την καούρα και την παλινδρόμηση οξέος. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης να βοηθήσει άτομα που έχουν επιπλοκές όπως σοβαρή φλεγμονή ή στένωση του οισοφάγου.

Η χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση μιας διαφραγματοκήλης μπορεί να περιλαμβάνει την ανάταξη του στομάχου στην κοιλιά και τη σμίκρυνση του διαφραγματικού τρήματος. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης να περιλαμβάνει αναμόρφωση των μυών του κατώτερου οισοφάγου. Αυτό βοηθά να μην επανέλθει ο στόμαχος στο θώρακα. Μερικές φορές, η χειρουργική επέμβαση διαφραγματοκήλης συνδυάζεται με χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους, όπως το γαστρικό μανίκι.

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας μία μόνο τομή στο θωρακικό τοίχωμα, που ονομάζεται θωρακοτομή. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται λαπαροσκόπηση. Στη λαπαροσκοπική χειρουργική, ένας χειρουργός εισάγει μια μικροσκοπική κάμερα και ειδικά εργαλεία μέσα από πολλές μικρές τομές στην κοιλιά. Στη συνέχεια, η επέμβαση εκτελείται από έναν χειρουργό που βλέπει εικόνες από το εσωτερικό του σώματος που εμφανίζονται σε μια οθόνη βίντεο.

 

Προηγούμενο άρθρο
Καρκίνος του οισοφάγου
Επόμενο άρθρο
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
 

Tags

ασκησεις για διαφραγματοκηλη-Αχαρνές Αττική-Γενικός Χειρουργός-Διατροφη καταλληλη για διαφραγματοκηλη-Διαφραγματοκήλη-Διαφραγματοκήλη Θεραπεία-διαφραγματοκήλη και βηχας-διαφραγματοκήλη και καρκινος-διαφραγματοκήλη πονος-Θεοδωρίδης Παναγιώτης-Καρκίνος οισοφάγου-Καρκίνος στομάχου συμπτώματα-Λαπαροσκοπική-Ογκολογική Χειρουργική-Χειρουργική Οισοφάγου-Χειρουργική Στομάχου-Χειρουργός Νεα Σμύρνη

Γενική Χειρουργική

Κήλες

Σκωληκοειδίτιδα

Οξεία κοιλία

Αιμορροΐδες

Περιεδρικό απόστημα

Χειρουργική Οισοφάγου

Καρκίνος του οισοφάγου

Οισοφαγεκτομή χωρίς θωρακοτομή: 25 χρόνια εμπειρίας σε 750 ασθενείς

Καρκίνος του οισοφάγου: Οδηγός για ασθενείς

Tags

Αιμορροΐδες Αχαλασία οισοφάγου Αχαρνές Αττική Γαστρικός καρκίνος Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση Γενική χειρουργική Γενικός Χειρουργός Διατροφη καταλληλη για διαφραγματοκηλη Διαφραγματοκήλη Διαφραγματοκήλη Θεραπεία Εκκολπωματίτιδα Εκκόλπωμα Zenker Θεοδωρίδης Παναγιώτης Καρκίνος οισοφάγου Καρκίνος στομάχου Καρκίνος στομάχου συμπτώματα Καρκίνος του οισοφάγου Καρκίνος του οισοφάγου συμπτώματα Καρκίνος του παχέος εντέρου Καρκίνος του στομάχου Λαπαροσκοπική Νεα Σμύρνη Ογκολογική Χειρουργική Οδηγός για ασθενείς Οξεία κοιλία Περιεδρικο αποστημα forum Περιεδρικο αποστημα αιτια Περιεδρικο αποστημα χειρουργειο Περιεδρικό απόστημα Περιεδρικό συρίγγιο Ραγάδα πρωκτού Σκωληκοειδίτιδα Χειρουργική Οισοφάγου Χειρουργική Στομάχου Χειρουργός Νεα Σμύρνη Χολολιθίαση – Χολοκυστεκτομή ασκησεις για διαφραγματοκηλη διαφραγματοκήλη και βηχας διαφραγματοκήλη και καρκινος διαφραγματοκήλη πονος κήλες κύστη κόκκυγος οισοφαγεκτομή χωρίς θωρακοτομή παθήσεις οισοφάγου χολολιθίαση