Εκκολπωματίτιδα

Επισκόπηση

Τα εκκολπώματα είναι μικρά, διογκωμένα σακουλάκια που μπορούν να σχηματιστούν στο εσωτερικό του πεπτικού σας συστήματος. Εντοπίζονται συχνότερα στο κάτω μέρος του παχέος εντέρου (κόλον). Τα εκκολπώματα είναι κοινά, ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 40 ετών, και σπάνια προκαλούν προβλήματα.

Η παρουσία εκκολπωμάτων είναι γνωστή ως εκκολπωμάτωση. Όταν ένας ή περισσότεροι από τους μικρούς σάκους φλεγμαίνουν και σε ορισμένες περιπτώσεις μολυνθούν, αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως εκκολπωματίτιδα.  Η εκκολπωματίτιδα μπορεί να προκαλέσει έντονο κοιλιακό άλγος, πυρετό, ναυτία και σημαντική αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου σας.

Η ήπια εκκολπωματίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με ξεκούραση, αλλαγές στη διατροφή σας και αντιβιοτικά. Η σοβαρή ή επαναλαμβανόμενη εκκολπωματίτιδα μπορεί να απαιτεί χειρουργική επέμβαση.

Συμπτώματα

Τα σημεία και συμπτώματα της εκκολπωματίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Πόνος, ο οποίος μπορεί να είναι συνεχής και να επιμένει για αρκετές ημέρες. Η κάτω αριστερή πλευρά της κοιλιάς είναι το συνηθισμένο σημείο του πόνου. Μερικές φορές, ωστόσο, η δεξιά πλευρά της κοιλιάς είναι πιο επώδυνη, ειδικά σε άτομα ασιατικής καταγωγής.
  • Ναυτία και έμετος.
  • Πυρετός.
  • Κοιλιακή ευαισθησία.
  • Δυσκοιλιότητα ή, σπανιότερα, διάρροια.

Αιτίες

Τα εκκολπώματα συνήθως αναπτύσσονται όταν τα φυσικά αδύναμα σημεία στο παχύ έντερο υποχωρούν υπό πίεση. Αυτό αναγκάζει μικρούς σάκους να προεξέχουν μέσα από το τοίχωμα του παχέος εντέρου.

Η εκκολπωματίτιδα εμφανίζεται όταν τα εκκολπώματα σχίζονται, με αποτέλεσμα φλεγμονή και σε ορισμένες περιπτώσεις λοίμωξη.

Παράγοντες κινδύνου

Διάφοροι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης εκκολπωματίτιδας:

  • Γήρανση.Η συχνότητα της εκκολπωματίτιδας αυξάνεται με την ηλικία.
  • Ευσαρκία.Η σοβαρή παχυσαρκία αυξάνει τις πιθανότητες να αναπτύξετε εκκολπωματίτιδα.
  • Κάπνισμα.Οι άνθρωποι που καπνίζουν τσιγάρα έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους μη καπνιστές να εμφανίσουν εκκολπωματίτιδα.
  • Ελλειψη άσκησης.Η έντονη άσκηση φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εκκολπωματίτιδας.
  • Διατροφή πλούσια σε ζωικό λίπος και χαμηλή σε φυτικές ίνες.Μια δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες σε συνδυασμό με υψηλή πρόσληψη ζωικού λίπους φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο, αν και ο ρόλος των χαμηλών φυτικών ινών από μόνος του δεν είναι ξεκάθαρος.
  • Ορισμένα φάρμακα.Αρκετά φάρμακα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εκκολπωματίτιδας, συμπεριλαμβανομένων στεροειδών, οπιοειδών και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη.

Επιπλοκές

Περίπου το 25% των ατόμων με οξεία εκκολπωματίτιδα αναπτύσσουν επιπλοκές, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ένα απόστημα, το οποίο εμφανίζεται όταν μαζεύεται πύον στον εκκολπωματικό σάκο.
  • Μια απόφραξη στο έντερο σας που προκαλείται από ουλές.
  • Μια ανώμαλη δίοδος (συρίγγιο) μεταξύ των τμημάτων του εντέρου ή του εντέρου και άλλων οργάνων.
  • Περιτονίτιδα, η οποία μπορεί να εμφανιστεί εάν η μολυσμένη ή φλεγμονώδης θήκη σπάσει, χύνοντας το εντερικό περιεχόμενο στην κοιλιακή σας κοιλότητα. Η περιτονίτιδα είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση και απαιτεί άμεση φροντίδα.

Πρόληψη

Για να βοηθήσετε στην πρόληψη της εκκολπωματίτιδας:

  • Ασκήσου τακτικά.Η άσκηση προάγει τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου και μειώνει την πίεση στο εσωτερικό του παχέος εντέρου. Προσπαθήστε να ασκείστε τουλάχιστον 30 λεπτά τις περισσότερες ημέρες.
  • Τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες.Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες μειώνει τον κίνδυνο εκκολπωματίτιδας. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, μαλακώνουν τα απόβλητα και τα βοηθούν να περάσουν πιο γρήγορα από το παχύ έντερο. Η κατανάλωση σπόρων και ξηρών καρπών δεν σχετίζεται με την ανάπτυξη εκκολπωματίτιδας.
  • Πίνετε πολλά υγρά.Οι ίνες δρουν απορροφώντας νερό και αυξάνοντας τα μαλακά, ογκώδη απόβλητα στο παχύ έντερο. Αλλά αν δεν πίνετε αρκετά υγρά για να αντικαταστήσετε αυτά που απορροφούνται, οι φυτικές ίνες μπορεί να προκαλούν δυσκοιλιότητα.
  • Αποφύγετε το κάπνισμα.Το κάπνισμα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εκκολπωματίτιδας.

Διάγνωση

Η εκκολπωματίτιδα συνήθως διαγιγνώσκεται κατά τη διάρκεια μιας οξείας προσβολής. Επειδή ο κοιλιακός πόνος μπορεί να υποδεικνύει μια σειρά προβλημάτων, ο γιατρός σας θα πρέπει να αποκλείσει άλλες αιτίες για τα συμπτώματά σας.

Ο γιατρός σας θα ξεκινήσει με μια φυσική εξέταση, η οποία θα περιλαμβάνει έλεγχο της κοιλιάς σας για ευαισθησία. Οι γυναίκες γενικά υποβάλλονται σε πυελική εξέταση για να αποκλειστεί η πυελική νόσος.

Μετά από αυτό, είναι πιθανές οι ακόλουθες εξετάσεις:

  • Εξετάσεις αίματος και ούρων, για τον έλεγχο σημείων λοίμωξης.
  • Ένα τεστ εγκυμοσύνης για γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, για να αποκλειστεί η εγκυμοσύνη ως αιτία πόνου στην κοιλιά.
  • Μια δοκιμή ηπατικών ενζύμων, για τον αποκλεισμό αιτιών κοιλιακού πόνου που σχετίζονται με το ήπαρ.
  • Μια εξέταση κοπράνων, για τον αποκλεισμό λοίμωξης σε άτομα που έχουν διάρροια.
  • Μια αξονική τομογραφία, η οποία μπορεί να εντοπίσει φλεγμονώδεις ή μολυσμένους θύλακες και να επιβεβαιώσει τη διάγνωση της εκκολπωματίτιδας. Η αξονική τομογραφία μπορεί επίσης να υποδεικνύει τη σοβαρότητα της εκκολπωματίτιδας και να καθοδηγήσει τη θεραπεία.

Θεραπεία

Η θεραπεία εξαρτάται από τη σοβαρότητα των σημείων και των συμπτωμάτων σας.

Μη επιπλεγμένη εκκολπωματίτιδα

Εάν τα συμπτώματά σας είναι ήπια, μπορεί να λάβετε θεραπεία στο σπίτι. Ο γιατρός σας είναι πιθανό να συστήσει:

  • Αντιβιοτικά για τη θεραπεία της λοίμωξης, αν και οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες αναφέρουν ότι σε πολύ ήπιες περιπτώσεις, μπορεί να μην χρειάζονται.
  • Μια υγρή δίαιτα για λίγες μέρες, ενώ το έντερο σας επουλώνεται. Μόλις βελτιωθούν τα συμπτώματά σας, μπορείτε να προσθέσετε σταδιακά στερεά τροφή στη διατροφή σας.

Αυτή η θεραπεία είναι επιτυχής στα περισσότερα άτομα με μη επιπλεγμένη εκκολπωματίτιδα.

Επιπλεγμένη εκκολπωματίτιδα

Εάν έχετε μια σοβαρή εισβολή της νόσου ή έχετε άλλα προβλήματα υγείας, πιθανότατα θα χρειαστεί να νοσηλευτείτε. Η θεραπεία γενικά περιλαμβάνει:

  • Ενδοφλέβια αντιβιοτικά
  • Τοποθέτηση σωλήνα για την παροχέτευση κοιλιακού αποστήματος, εάν έχει σχηματιστεί

Χειρουργική επέμβαση

Πιθανότατα θα χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της εκκολπωματίτιδας εάν:

  • Έχετε μια επιπλοκή, όπως απόστημα εντέρου, συρίγγιο ή απόφραξη ή διάτρηση στο τοίχωμα του εντέρου
  • Είχατε πολλά επεισόδια μη επιπλεγμένης εκκολπωματίτιδας
  • Έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι χειρουργικής επέμβασης:

  • Πρωτογενής εκτομή του εντέρου.Ο χειρουργός αφαιρεί άρρωστα τμήματα του εντέρου σας και στη συνέχεια επανασυνδέει τα υγιή τμήματα (αναστόμωση). Αυτό σας επιτρέπει να έχετε κανονικές κενώσεις. Ανάλογα με τον βαθμό της φλεγμονής, μπορεί να έχετε ανοιχτή χειρουργική επέμβαση ή μια ελάχιστα επεμβατική (λαπαροσκοπική) επέμβαση.
  • Εκτομή εντέρου με κολοστομία.Εάν έχετε τόση φλεγμονή που δεν είναι δυνατή η επανασύνδεση του παχέος εντέρου και του ορθού σας, ο χειρουργός θα κάνει κολοστομία. Ένα άνοιγμα (στομία) στο κοιλιακό σας τοίχωμα συνδέεται με το υγιές τμήμα του παχέος εντέρου σας. Τα απόβλητα περνούν μέσα από το άνοιγμα σε μια σακούλα. Μόλις υποχωρήσει η φλεγμονή, η κολοστομία μπορεί να συγκλειστεί και το έντερο να επανασυνδεθεί.
Προηγούμενο άρθρο
Κύστη κόκκυγος
Επόμενο άρθρο
Καρκίνος του παχέος εντέρου
 

Tags

Αχαρνές Αττική-Γενική χειρουργική-Γενικός Χειρουργός-Εκκολπωματίτιδα-Λαπαροσκοπική-Νεα Σμύρνη-Χειρουργός Νεα Σμύρνη

Γενική Χειρουργική

Κήλες

Σκωληκοειδίτιδα

Οξεία κοιλία

Αιμορροΐδες

Περιεδρικό απόστημα

Χειρουργική Οισοφάγου

Καρκίνος του οισοφάγου

Οισοφαγεκτομή χωρίς θωρακοτομή: 25 χρόνια εμπειρίας σε 750 ασθενείς

Καρκίνος του οισοφάγου: Οδηγός για ασθενείς

Tags

Αιμορροΐδες Αχαλασία οισοφάγου Αχαρνές Αττική Γαστρικός καρκίνος Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση Γενική χειρουργική Γενικός Χειρουργός Διατροφη καταλληλη για διαφραγματοκηλη Διαφραγματοκήλη Διαφραγματοκήλη Θεραπεία Εκκολπωματίτιδα Εκκόλπωμα Zenker Θεοδωρίδης Παναγιώτης Καρκίνος οισοφάγου Καρκίνος στομάχου Καρκίνος στομάχου συμπτώματα Καρκίνος του οισοφάγου Καρκίνος του οισοφάγου συμπτώματα Καρκίνος του παχέος εντέρου Καρκίνος του στομάχου Λαπαροσκοπική Νεα Σμύρνη Ογκολογική Χειρουργική Οδηγός για ασθενείς Οξεία κοιλία Περιεδρικο αποστημα forum Περιεδρικο αποστημα αιτια Περιεδρικο αποστημα χειρουργειο Περιεδρικό απόστημα Περιεδρικό συρίγγιο Ραγάδα πρωκτού Σκωληκοειδίτιδα Χειρουργική Οισοφάγου Χειρουργική Στομάχου Χειρουργός Νεα Σμύρνη Χολολιθίαση – Χολοκυστεκτομή ασκησεις για διαφραγματοκηλη διαφραγματοκήλη και βηχας διαφραγματοκήλη και καρκινος διαφραγματοκήλη πονος κήλες κύστη κόκκυγος οισοφαγεκτομή χωρίς θωρακοτομή παθήσεις οισοφάγου χολολιθίαση