Καρκίνος του παχέος εντέρου

Επισκόπηση

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μια ανάπτυξη κακόηθων κυττάρων που ξεκινά σε ένα τμήμα του παχέος εντέρου.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου συνήθως επηρεάζει τους ηλικιωμένους, αν και μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Συνήθως ξεκινά ως μικρές συστάδες κυττάρων που ονομάζονται πολύποδες που σχηματίζονται μέσα στο κόλον. Οι πολύποδες γενικά δεν είναι καρκινικοί, αλλά ορισμένοι μπορεί να μετατραπούν σε καρκίνους του παχέος εντέρου με την πάροδο του χρόνου.

Οι πολύποδες συχνά δεν προκαλούν συμπτώματα. Για το λόγο αυτό, οι γιατροί συνιστούν τακτικές προληπτικές εξετάσεις για την αναζήτηση πολύποδων στο παχύ έντερο. Η εύρεση και η αφαίρεση των πολυπόδων βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Εάν αναπτυχθεί καρκίνος του παχέος εντέρου, πολλές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχό του. Οι θεραπείες περιλαμβάνουν χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία και φάρμακα, όπως χημειοθεραπεία, στοχευμένη θεραπεία και ανοσοθεραπεία.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου ονομάζεται μερικές φορές ορθοκολικός καρκίνος του εντέρου. Αυτός ο όρος συνδυάζει τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τον καρκίνο του ορθού, ο οποίος ξεκινά από το ορθό.

Συμπτώματα

Πολλοί άνθρωποι με καρκίνο του παχέος εντέρου δεν έχουν συμπτώματα στην αρχή. Όταν εμφανιστούν συμπτώματα, πιθανότατα θα εξαρτώνται από το μέγεθος του καρκίνου και από το πού βρίσκεται στο παχύ έντερο.

Τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου, όπως συχνότερη διάρροια ή δυσκοιλιότητα.
  • Αιμορραγία από το ορθό ή αίμα στα κόπρανα.
  • Συνεχής ενόχληση στην περιοχή της κοιλιάς, όπως κράμπες, αέρια ή πόνος.
  • Αίσθημα ότι το έντερο δεν αδειάζει μέχρι τέρμα κατά τη διάρκεια της κένωσης.
  • Αδυναμία ή κόπωση.
  • Αδυνάτισμα χωρίς προσπάθεια.

Αιτίες

Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι τι προκαλεί τους περισσότερους καρκίνους του παχέος εντέρου.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου συμβαίνει όταν τα κύτταρα του παχέος εντέρου αναπτύσσουν αλλαγές στο DNA τους. Το DNA ενός κυττάρου περιέχει τις οδηγίες που λένε στο κύτταρο τι να κάνει. Οι αλλαγές λένε στα κύτταρα να πολλαπλασιάζονται γρήγορα. Οι αλλαγές επιτρέπουν στα κύτταρα να συνεχίσουν να ζουν όταν τα υγιή κύτταρα πεθαίνουν ως μέρος του φυσικού κύκλου ζωής τους.

Αυτό προκαλεί πάρα πολλά κύτταρα. Τα κύτταρα μπορεί να σχηματίσουν μια μάζα που ονομάζεται όγκος. Τα κύτταρα μπορούν να εισβάλουν και να καταστρέψουν τον υγιή ιστό του σώματος. Με τον καιρό, τα κύτταρα μπορούν να σπάσουν και να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος. Όταν ο καρκίνος εξαπλώνεται, ονομάζεται μεταστατικός καρκίνος.

Παράγοντες κινδύνου

Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου περιλαμβάνουν:

  • Μεγαλύτερη ηλικία.Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι με καρκίνο του παχέος εντέρου είναι άνω των 50 ετών. Ο αριθμός των ατόμων κάτω των 50 ετών που έχουν καρκίνο του παχέος εντέρου αυξάνεται. Οι γιατροί δεν ξέρουν γιατί.
  • Μαύρη φυλή.Οι μαύροι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου από ότι οι άνθρωποι άλλων φυλών.
  • Προσωπικό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή πολύποδων.Το να έχετε καρκίνο του παχέος εντέρου ή πολύποδες του παχέος εντέρου αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
  • Φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου.Οι καταστάσεις που προκαλούν πόνο και πρήξιμο των εντέρων, που ονομάζονται φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Αυτές οι καταστάσεις περιλαμβάνουν την ελκώδη κολίτιδα και τη νόσο του Crohn.
  • Κληρονομικά σύνδρομα που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.Ορισμένες αλλαγές στο DNA που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου συμβαίνουν σε οικογένειες. Τα πιο κοινά κληρονομικά σύνδρομα που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου είναι η οικογενής αδενωματώδης πολυποδίασ και το σύνδρομο Lynch.
  • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου.Η ύπαρξη συγγενούς εξ αίματος που έχει καρκίνο του παχέος εντέρου αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Το να έχεις περισσότερα από ένα μέλη της οικογένειας που έχουν καρκίνο του παχέος εντέρου ή του ορθού αυξάνει τον κίνδυνο περισσότερο.
  • Δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες, υψηλή σε λιπαρά.Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ο καρκίνος του ορθού μπορεί να συνδέονται με μια τυπική δυτική διατροφή. Αυτό το είδος διατροφής τείνει να είναι χαμηλή σε φυτικές ίνες και υψηλή σε λιπαρά και θερμίδες. Η έρευνα σε αυτόν τον τομέα είχε μικτά αποτελέσματα. Ορισμένες μελέτες έχουν βρει αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα που τρώνε πολύ κόκκινο κρέας και επεξεργασμένο κρέας.
  • Μη τακτική άσκηση.Τα άτομα που δεν είναι ενεργά έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου. Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου.
  • Διαβήτης.Τα άτομα με διαβήτη ή αντίσταση στην ινσουλίνη έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
  • Παχυσαρκία.Τα άτομα που είναι παχύσαρκα έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Η παχυσαρκία αυξάνει επίσης τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου.
  • Κάπνισμα.Τα άτομα που καπνίζουν μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
  • Κατανάλωση αλκοόλ.Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
  • Ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο.Η ακτινοθεραπεία που στοχεύει στην κοιλιά για τη θεραπεία προηγούμενων καρκίνων αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Πρόληψη

Προληπτικός έλεγχος για καρκίνο του παχέος εντέρου

Οι γιατροί συνιστούν στα άτομα με μέσο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου να εξετάσουν το ενδεχόμενο έναρξης προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου περίπου στην ηλικία των 45 ετών. Αλλά τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο θα πρέπει να σκεφτούν να ξεκινήσουν τον προσυμπτωματικό έλεγχο νωρίτερα. Τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο περιλαμβάνουν εκείνους με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου

Η πραγματοποίηση αλλαγών στην καθημερινή ζωή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου:

  • Τρώτε μια ποικιλία από φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου. Επιλέξτε μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών, ώστε να λαμβάνετε μια σειρά από βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.
  • Πίνετε αλκοόλ με μέτρο, αν όχι καθόλου.Εάν επιλέξετε να πίνετε αλκοόλ, περιορίστε την ποσότητα που πίνετε σε όχι περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες.
  • Διακοπή καπνίσματος.
  • Ασκηθείτε τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.Προσπαθήστε να κάνετε τουλάχιστον 30 λεπτά άσκησης τις περισσότερες ημέρες. Εάν έχετε μείνει αδρανής, ξεκινήστε αργά και αυξήστε σταδιακά στα 30 λεπτά.
  • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος.Εάν έχετε υγιές βάρος, εργαστείτε για να διατηρήσετε το βάρος σας συνδυάζοντας μια υγιεινή διατροφή με καθημερινή άσκηση. Επιδιώξτε να χάσετε βάρος αργά τρώγοντας λιγότερες θερμίδες και κινούμενοι περισσότερο.

Πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου για άτομα με υψηλό κίνδυνο

Ορισμένα φάρμακα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης πολύποδων του παχέος εντέρου ή καρκίνου του παχέος εντέρου. Για παράδειγμα, ορισμένα στοιχεία συνδέουν τον μειωμένο κίνδυνο πολυπόδων και καρκίνου του παχέος εντέρου με την τακτική χρήση ασπιρίνης ή φαρμάκων που μοιάζουν με ασπιρίνη. Αλλά δεν είναι σαφές ποια δόση και ποιο χρονικό διάστημα θα χρειαζόταν για να μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου. Η καθημερινή λήψη ασπιρίνης έχει ορισμένους κινδύνους, όπως έλκη και αιμορραγία στο πεπτικό σύστημα.

Αυτές οι επιλογές γενικά προορίζονται για άτομα με υψηλό κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να προτείνουν αυτά τα φάρμακα σε άτομα που έχουν μέσο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Διάγνωση

Διάγνωση καρκίνου του παχέος εντέρου

Οι εξετάσεις και οι διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου περιλαμβάνουν:

  • Κολονοσκόπηση.Η κολονοσκόπηση χρησιμοποιεί έναν μακρύ, εύκαμπτο και λεπτό σωλήνα προσαρτημένο σε βιντεοκάμερα και οθόνη για την προβολή ολόκληρου του παχέος εντέρου και του ορθού. Ο γαστεντερολόγος μπορεί μέσω του σωλήνα να πάρει δείγματα ιστού και να αφαιρέσει πολύποδες.
  • Αφαίρεση δείγματος ιστού για εξέταση.Η βιοψία είναι μια διαδικασία αφαίρεσης δείγματος ιστού για εξέταση σε εργαστήριο. Για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, το δείγμα ιστού συλλέγεται συχνά κατά τη διάρκεια μιας κολονοσκόπησης. Μερικές φορές απαιτείται χειρουργική επέμβαση για τη λήψη του δείγματος ιστού. Στο εργαστήριο, οι δοκιμές μπορούν να δείξουν εάν τα κύτταρα είναι καρκινικά και πόσο γρήγορα αναπτύσσονται.
  • Εξετάσεις αίματος.Οι εξετάσεις αίματος δεν χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Αλλά οι εξετάσεις αίματος μπορούν να δώσουν ενδείξεις για τη γενική υγεία, όπως το πόσο καλά λειτουργούν τα νεφρά και το συκώτι. Μια εξέταση αίματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναζήτηση χαμηλού επιπέδου ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να υποδεικνύει ότι ένας καρκίνος του παχέος εντέρου προκαλεί αιμορραγία.

Οι καρκίνοι του παχέος εντέρου μερικές φορές παράγουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται καρκινοεμβρυϊκό αντιγόνο, που ονομάζεται επίσης CEA. Οι εξετάσεις αίματος μπορούν να παρακολουθήσουν το επίπεδο του CEA με την πάροδο του χρόνου. Τα αποτελέσματα μπορεί να δείξουν εάν ο καρκίνος ανταποκρίνεται στη θεραπεία. Μετά τη θεραπεία, οι εξετάσεις αίματος CEA μπορεί να ανιχνεύσουν εάν ο καρκίνος επανεμφανιστεί.

Στάδια καρκίνου του παχέος εντέρου

Μετά τη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου, μπορεί να χρειαστούν άλλες εξετάσεις για να διαπιστωθεί η έκταση του καρκίνου. Αυτό ονομάζεται στάδιο του καρκίνου.

Οι εξετάσεις σταδιοποίησης μπορεί να περιλαμβάνουν απεικονιστικές σαρώσεις της κοιλιάς, της λεκάνης και του θώρακα. Οι απεικονιστικές εξετάσεις δείχνουν τη θέση και το μέγεθος του καρκίνου του παχέος εντέρου. Συχνά, οι γιατροί δεν μπορούν να είναι σίγουροι για το στάδιο του καρκίνου παρά μόνο μετά τη χειρουργική επέμβαση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Τα στάδια του καρκίνου του παχέος εντέρου κυμαίνονται από 0 έως 4. Οι χαμηλότεροι αριθμοί σημαίνουν ότι ο καρκίνος βρίσκεται όλος μέσα στον αυλό του παχέος εντέρου. Στο στάδιο 4, ο καρκίνος θεωρείται προχωρημένος και έχει εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του σώματος. Όταν ο καρκίνος εξαπλώνεται, ονομάζεται μεταστατικός καρκίνος.

Θεραπεία

Η θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου συνήθως περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του καρκίνου. Οι θεραπευτικές επιλογές εξαρτώνται από τη θέση του καρκίνου και το στάδιο του.

Χειρουργική για καρκίνο του παχέος εντέρου σε πρώιμο στάδιο

Η θεραπεία για έναν πολύ μικρό καρκίνο του παχέος εντέρου μπορεί να είναι μια ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση, όπως:

  • Αφαίρεση πολυπόδων κατά τη διάρκεια μιας κολονοσκόπησης, που ονομάζεται πολυπεκτομή.Εάν ο καρκίνος περιέχεται σε έναν πολύποδα, η αφαίρεση του πολύποδα μπορεί να αφαιρέσει όλο τον καρκίνο.
  • Ενδοσκοπική εκτομή του βλεννογόνου.Αυτή η διαδικασία μπορεί να αφαιρέσει μεγαλύτερους πολύποδες κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης. Ειδικά εργαλεία βοηθούν στην αφαίρεση του πολύποδα και μιας μικρής ποσότητας της έσω στιβάδας του παχέος εντέρου.
  • Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, που ονομάζεται λαπαροσκοπική χειρουργική.Αυτός ο τύπος χειρουργικής επέμβασης μπορεί να αφαιρέσει πολύποδες που δεν μπορούν να αφαιρεθούν κατά τη διάρκεια μιας κολονοσκόπησης. Σε αυτή τη διαδικασία, ένας χειρουργός εκτελεί την επέμβαση μέσω πολλών μικρών τομών. Όργανα με προσαρτημένες κάμερες περνούν από τα κοψίματα και δείχνουν την άνω και κάτω τελεία σε μια οθόνη βίντεο. Ο χειρουργός μπορεί επίσης να λάβει δείγματα από λεμφαδένες στην περιοχή γύρω από τον καρκίνο.

Χειρουργική επέμβαση για πιο προχωρημένο καρκίνο του παχέος εντέρου

Εάν ο καρκίνος έχει αναπτυχθεί μέσα ή μέσω του παχέος εντέρου, ένας χειρουργός μπορεί να συστήσει:

  • Μερική κολεκτομή.Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση μέρους του παχέος εντέρου ονομάζεται μερική κολεκτομή. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο χειρουργός αφαιρεί το τμήμα του παχέος εντέρου που έχει τον καρκίνο. Ο χειρουργός παίρνει επίσης ιστό και από τις δύο πλευρές του καρκίνου. Είναι συχνά δυνατή η επανασύνδεση των υγιών τμημάτων του παχέος εντέρου ή του ορθού. Αυτή η διαδικασία μπορεί συχνά να γίνει με μια ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση που ονομάζεται λαπαροσκόπηση.
  • Χειρουργική επέμβαση για να δημιουργήσει έναν τρόπο για να φύγουν τα απόβλητα από το σώμα.Μερικές φορές δεν είναι δυνατή η επανασύνδεση των υγιών τμημάτων του παχέος εντέρου ή του ορθού μετά την κολεκτομή. Ο χειρουργός δημιουργεί ένα άνοιγμα στο τοίχωμα της κοιλιάς από το τμήμα του εναπομείναντος εντέρου. Αυτή η διαδικασία, που ονομάζεται στομία, επιτρέπει στα κόπρανα να φύγουν από το σώμα αδειάζοντάς τα σε μια σακούλα που εφγαρμόζει πάνω στο άνοιγμα.

Μερικές φορές η στομία είναι μόνο για μικρό χρονικό διάστημα για να αφήσει το κόλον ή το ορθό να επουλωθεί μετά την επέμβαση. Μετά συγκλείεται. Μερικές φορές η στομία δεν μπορεί να συγκλειστεί και παραμένει εφ’ όρου ζωής.

  • Αφαίρεση λεμφαδένων. Οι κοντινοί λεμφαδένες συνήθως αφαιρούνται κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης για καρκίνο του παχέος εντέρου και ελέγχονται για καρκίνο.

Χειρουργική για προχωρημένο καρκίνο

Όταν δεν είναι δυνατό να αφαιρεθεί ο καρκίνος με χειρουργική επέμβαση, ένας χειρουργός μπορεί να προσπαθήσει να ανακουφίσει τα συμπτώματα αντί να θεραπεύσει τον καρκίνο. Αυτή η χειρουργική επέμβαση μπορεί να αφαιρέσει τα αποφραγμένα τμήματα του παχέος εντέρου και να απαλύνει τα συμπτώματα, όπως αιμορραγία ή πόνο.

Μερικές φορές ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί μόνο στο συκώτι ή στον πνεύμονα σε κάποιον που κατά τα άλλα είναι υγιής. Η χειρουργική επέμβαση ή άλλες τοπικές θεραπείες μπορεί να αφαιρέσουν τον καρκίνο. Η χημειοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν ή μετά από αυτήν την διαδικασία. Αυτή η προσέγγιση παρέχει την ευκαιρία να απαλλαγείτε από καρκίνο μακροπρόθεσμα.

Χημειοθεραπεία

Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιεί ισχυρά φάρμακα για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Η χημειοθεραπεία για τον καρκίνο του παχέος εντέρου χορηγείται συνήθως μετά από χειρουργική επέμβαση εάν ο καρκίνος είναι μεγάλος ή έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες. Η χημειοθεραπεία μπορεί να σκοτώσει καρκινικά κύτταρα που μπορεί να απομείνουν μετά την επέμβαση. Αυτό βοηθά στη μείωση του κινδύνου επανεμφάνισης του καρκίνου.

Η χημειοθεραπεία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί πριν από τη χειρουργική επέμβαση για τη συρρίκνωση ενός μεγάλου καρκίνου, ώστε να είναι ευκολότερη η αφαίρεσή του.

Η χημειοθεραπεία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του καρκίνου του παχέος εντέρου που δεν μπορεί να αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση ή που έχει εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του σώματος. Μερικές φορές χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ακτινοθεραπεία.

Ακτινοθεραπεία

Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί ισχυρές δέσμες ενέργειας για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Η ενέργεια μπορεί να προέρχεται από ακτίνες Χ, πρωτόνια ή άλλες πηγές.

Η ακτινοθεραπεία μπορεί να συρρικνώσει έναν μεγάλο καρκίνο πριν από μια επέμβαση για να διευκολύνει την αφαίρεσή του. Όταν η χειρουργική επέμβαση δεν είναι επιλογή, η ακτινοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, όπως ο πόνος. Μερικοί άνθρωποι κάνουν ακτινοβολία και χημειοθεραπεία ταυτόχρονα.

Στοχευμένη θεραπεία

Η στοχευμένη θεραπεία χρησιμοποιεί φάρμακα που επιτίθενται σε ορισμένες χημικές ουσίες στα καρκινικά κύτταρα. Μπλοκάροντας αυτές τις χημικές ουσίες, οι στοχευμένες θεραπείες μπορούν να προκαλέσουν θάνατο των καρκινικών κυττάρων.

Η στοχευμένη θεραπεία συνήθως συνδυάζεται με χημειοθεραπεία. Η στοχευμένη θεραπεία χρησιμοποιείται συνήθως για άτομα με προχωρημένο καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ανοσοθεραπεία

Η ανοσοθεραπεία είναι μια θεραπεία με φάρμακα που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Το ανοσοποιητικό σύστημα καταπολεμά τις ασθένειες επιτιθέμενο σε μικρόβια και άλλα κύτταρα που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν στο σώμα. Τα καρκινικά κύτταρα επιβιώνουν κρυβόμενα από το ανοσοποιητικό σύστημα. Η ανοσοθεραπεία βοηθά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να βρουν και να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα.

Η ανοσοθεραπεία συνήθως προορίζεται για προχωρημένο καρκίνο του παχέος εντέρου.

Παρηγορητική φροντίδα

Η παρηγορητική φροντίδα επικεντρώνεται στην ανακούφιση του πόνου και άλλων συμπτωμάτων μιας σοβαρής ασθένειας. Η ανακουφιστική φροντίδα γίνεται από μια ομάδα επαγγελματιών υγείας. Η ομάδα μπορεί να περιλαμβάνει γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους ειδικά εκπαιδευμένους επαγγελματίες. Στόχος τους είναι να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ατόμων με σοβαρή ασθένεια και των οικογενειών τους.

Η παρηγορητική φροντίδα είναι ένα επιπλέον στρώμα υποστήριξης κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου. Όταν η παρηγορητική φροντίδα χρησιμοποιείται με όλες τις άλλες κατάλληλες θεραπείες, τα άτομα με καρκίνο μπορεί να αισθάνονται καλύτερα και να ζήσουν περισσότερο.

 

Προηγούμενο άρθρο
Εκκολπωματίτιδα
Επόμενο άρθρο
Χολολιθίαση – Χολοκυστεκτομή
 

Tags

Αχαρνές Αττική-Γενική χειρουργική-Γενικός Χειρουργός-Θεοδωρίδης Παναγιώτης-Καρκίνος στομάχου συμπτώματα-Καρκίνος του παχέος εντέρου-Λαπαροσκοπική-Χειρουργική Στομάχου-Χειρουργός Νεα Σμύρνη

Γενική Χειρουργική

Κήλες

Σκωληκοειδίτιδα

Οξεία κοιλία

Αιμορροΐδες

Περιεδρικό απόστημα

Χειρουργική Οισοφάγου

Καρκίνος του οισοφάγου

Οισοφαγεκτομή χωρίς θωρακοτομή: 25 χρόνια εμπειρίας σε 750 ασθενείς

Καρκίνος του οισοφάγου: Οδηγός για ασθενείς

Tags

Αιμορροΐδες Αχαλασία οισοφάγου Αχαρνές Αττική Γαστρικός καρκίνος Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση Γενική χειρουργική Γενικός Χειρουργός Διατροφη καταλληλη για διαφραγματοκηλη Διαφραγματοκήλη Διαφραγματοκήλη Θεραπεία Εκκολπωματίτιδα Εκκόλπωμα Zenker Θεοδωρίδης Παναγιώτης Καρκίνος οισοφάγου Καρκίνος στομάχου Καρκίνος στομάχου συμπτώματα Καρκίνος του οισοφάγου Καρκίνος του οισοφάγου συμπτώματα Καρκίνος του παχέος εντέρου Καρκίνος του στομάχου Λαπαροσκοπική Νεα Σμύρνη Ογκολογική Χειρουργική Οδηγός για ασθενείς Οξεία κοιλία Περιεδρικο αποστημα forum Περιεδρικο αποστημα αιτια Περιεδρικο αποστημα χειρουργειο Περιεδρικό απόστημα Περιεδρικό συρίγγιο Ραγάδα πρωκτού Σκωληκοειδίτιδα Χειρουργική Οισοφάγου Χειρουργική Στομάχου Χειρουργός Νεα Σμύρνη Χολολιθίαση – Χολοκυστεκτομή ασκησεις για διαφραγματοκηλη διαφραγματοκήλη και βηχας διαφραγματοκήλη και καρκινος διαφραγματοκήλη πονος κήλες κύστη κόκκυγος οισοφαγεκτομή χωρίς θωρακοτομή παθήσεις οισοφάγου χολολιθίαση